Rozhovor s Nitra Fans

Na úvod týždňa prinášame ďalší rozhovor, tentokrát na otázky odpovedala skupina Nitra Fans.

Predstav nám v skratke vašu skupinu.
Nevystupujeme v tomto rozhovore za nejakú konkrétnu uzavretú skupinu, ale celkovo za náš kotol. Venujeme sa ultras aktivitám a používame názov Nitra Fans, ktorý zastrešuje všetkých ľudí, čo priložia ruku k dielu na atmosfére na našom zimáku. Sme pomerne mladý kolektív, kde mnoho ľudí pochádza z futbalového prostredia, ale vďaka rozpadu futbalového klubu FC Nitra svoje aktivity momentálne prezentujú na hokeji. Myslíme, že ako hokejový tábor sme veľmi dobre známy každému na Slovensku.

Aké máte zloženie kotla z hľadiska veku a počtov?
Čo sa týka jadra, vekovo sa pohybujeme od 18 do 27 rokov, vekový priemer kotlu celkovo by sme odhadovali do 25 rokov.
Počtami sa v jadre schádzame priemerne 15 ks, na lepších zápasoch do 25-30 ks.

Ako financujete svoje fungovanie (chorea, výjazdy, vlajky, bubny atď.?)
Donedávna sme všetko hradili z osobných zdrojov a istú časť na nejaké väčšie choreo vedel pomôcť aj oficiálny fanklub, ktorý funguje už od roku 2004. Avšak fanklub sa aj vďaka svojmu veku ďalej už nerozvíja a všetky aktivity po ultras stránke suplujeme my ako NF. Ale stále existuje spolupráca s fanklubom, kedy podajú pomocnú ruku v takej miere ako im dovoľujú ich možnosti. Od tejto sezóny sme však začali zbierkami na štadióne cez zápasy (klasické kasičky), takisto aj z predaja nášho merchu.

Ktorý zápas v tejto sezóne považujete po ultras stránke za váš najlepší (počtom, atmosférou či prezentáciou)?
Za najlepší domáci zápas by sme vybrali zápas so Spišskou, kde bol plný zimák a na začiatku zápasu sme predstavili “svetu” naše nové logo pomocou vytiahnutej choreografie. Čo sa týka výjazdu tak Výjazd na Slovan, kde sa nás zišlo do 500 ks.


Aký máte vzťah s vedením vášho hokejového klubu?
Vzťahy s vedením máme priateľské, na úrovni.

Ste aktívni aj na iných športoch?
Ako sme už spomenuli v prvej otázke, viacero aktívnych ľudí chodilo pár rokov dozadu aktívne aj na futbal. Myslíme, že nie je žiadným tajomstvom, že v Nitre naša scéna bola do veľkej miery vzájomne prepojená. Veľa aktívnych ľudí chodilo na oba športy zároveň, ako hokej tak aj futbal. Hlavne na nejaké zaujímavejšie výjazdy, kde bola šanca stretnúť sa so zaujimavým súperom, jazdila aj banda z futbalu.

S kým máte najväčšiu rivalitu a s kým naopak družbu, prípadne priateľské vzťahy?
Keďže sa momentálne bavíme o hokejovej scéne v Nitre, rivalita je samozrejme proti Slovanu a priateľské vzťahy na hokeji nemáme s nikým.

Okrem ultras aktivít ste aktívni aj na chuliganskej scéne?
V Nitre neexistuje nejaká separátna čisto hokejová chuliganská partia. Nedelíme to zvlášť na chuliganskú bandu futbal a hokej. A každý kto sa aspoň trochu zaujíma tak musí vedieť o aktivite Nitry aj v tomto smere.

Aké sú vaše najbližšie ciele ako ultras?
Neuspokojovať sa a napredovať! Chceli by sme zlepšiť našu prezentáciu na tribúnach aj pomocou častejšej tvorby choreografií a povýšiť našu tvorbu na vyššiu úroveň. Ďalej pracovať s mládežou a novými ľuďmi.

Využívate sociálne siete na svoju propagáciu?
Určite áno, sociálne siete ako facebook a instagram nám dosť pomáhajú pri propagácii domácich zápasov a výjazdov a mnoho ďalších vecí.

Ako by vyzeral rebríček TOP 3 táborov na hokejovej mape Slovenska podľa vás?
Okrem nás sú to Žilina, Spišská, Senica

Otázky od UM fanúšikov:

Hovorí sa o vás, že ste najlepšia hokejová fanušikovská skupina, ako to vnímate?
Pokiaľ to berieme z dlhodobého hľadiska a konzistentnosti, tak je to jednoducho fakt. Čo sa týka počtov na domácich zápasoch/vyjazdoch a atmosférou, tak sme jednotka na hokejových tribúnach. Ale v posledných sezónach chýba tomu akási iskra (nie tá bystrická) v podobe zaujímavého súpera, ktorý by vedel aj nás viacej namotivovať. Preto nás teší fakt, že Žilina má túto sezónu naozaj dobre našliapnuté k tomu, aby sa im podarilo konečne postúpiť do najvyššej súťaže.

Prečo, keď prídete niekde na štadión tak po zápase nadávate na ľudí okolo?
Asi to patrí k vybičovanému zápasu.

Chcel by som sa spýtať či máte problém so všetkými fans Dukly Trenčína alebo iba s určitou skupinou.
“Problém” môžme mať len tam, kde aj druha strana má ľudí na to robiť problém. Trenčín považujeme za čisto nechuliganský tábor.

Pred viac ako mesiacom sa na prvom ročníku Ultras Nitra Cupu zúčastnila aj partia z poľského Stalu Rzeszów…Bude z toho niečo viac? V akom ste kontakte?
Pozdravujeme kamarátov zo Stal Rzeszów. 😉

Foto: Nitra Fans, HK Nitra, Rastislav Bugel, Štefan Mácsadi, Jakub Kania


um wear

Pridaj komentár