Ultras Žilina

Rozhovor s Ultras Žilina

Na otázky redakcie i fanúšikov zo Slovenska odpovedá tábor pôsobiaci v druhej najvyššej hokejovej súťaži – Ultras Žilina.

Predstav nám v skratke vašu skupinu.
Ultras Žilina je na scéne už nejaký ten rok a asi nás netreba bližšie predstavovať. Naša priorita bola futbal, v prestávkach a počas okien sme navštevovali aj hokej. Momentálne sme sa však zamerali prioritne na hokej.

Aké máte zloženie kotla z hľadiska veku a počtov?
Dalo by sa povedať, že všetky vekové kategórie. Darí sa nám do kotla lákať aj čoraz viac otcov s deťmi, čím vyvraciame mýtus, že ultras vyháňajú zo štadiónov rodiny. Najpočetnejšou skupinou sú však mladí od 20 do 30 rokov. Počas týždňa sa pohybujú počty v kotli priemerne 100-150 ľudí, na atraktívnejších súperov vie byť okolo 300-400 ľudí, čo je vzhľadom na prvú ligu veľmi dobrý počet. Play off býva plnka.

Ako financujete svoje fungovanie (chorea, výjazdy, vlajky, bubny atď.)?
Najväčšia časť príjmov je z merchu. Ten ide najviac na odbyt. Potom sú to príspevky členov, hlavne jadra a nakoniec dobrovoľné príspevky od ľudí na štadióne, ktorí sa pomaličky učia, že keď prispejú na naše fungovanie, odzrkadlí sa to aj na prezentáciach.

Ktorý zápas v tejto sezóne považujete po ultras stránke za váš najlepší (počtom, atmosférou či prezentáciou)?
Tých zápasov bolo viac. Túto sezónu sa nám úspešne darí zabezpečiť, aby kotol nepadol pod stovku, priemerné návštevy sú 1500 divákov, čo je slušné na 1. Ligu, takže každý zápas je dobrá atmosféra. Tento rok nás však asi najviac bavia výjazdy, tie top boli do Považskej Bystrice aj s družbami a priateľmi, kde sa v sektore stretlo okolo 500 ľudí, no na celom štadióne mohlo byť okolo 800-900 Žilinčanov, čo bolo pekne vidieť, keď domáci odišli. Super výjazd bol aj do Dubnice, kde sa nás stretlo asi 200 alebo opäť prednedávnom v Považskej Bystrici, kde bolo opäť vyše 400 ľudí v sektore a prezentovali sme sa aj choreom.

Aký máte vzťah s vedením vášho hokejového klubu?
Taká otrepaná fráza je, že naše vzťahy sú nadštandardné. Doteraz sme ju radi používali, ale až teraz sme skutočne zistili čo všetko to obnáša a ako má správne fungovať spojenie „klub – fanúšik“ v modernom klube. Dopriali by sme to každej skupine na Slovensku a možno by sa tie štadióny plnili úplne inak.

Ste aktívni aj na iných športoch?
Nie. Nevylučujeme, že by sme si sem tam spravili z dlhej chvíle nejaký odskok na basket alebo volejbal, ale aktívne neplánujeme podporovať zatiaľ žiadny iný šport, keďže povinností je veľa a energiu chceme sústrediť na jednom mieste, aby sme vedeli maximalizovať náš support.

S kým máte najväčšiu rivalitu a s kým naopak družbu, prípadne priateľské vzťahy?
Ak by sme brali iba hokej tak jednoznačne najväčšia rivalita bola vždy s Martinom, ktorý však už pôsobí v inej lige. Ak berieme aj futbal tak to bola Banská Bystrica, aj keď to si pamätajú skôr staršie ročníky. Teraz to už chladne. A potom asi Trnava. Momentálne v hokejovej lige však s nikým nemáme nejakú rivalitu, ktorá by nás totálne vybičovala k nadpozemskému výkonu.

Družby máme iba s futbalovými ultras a to Góralom Žywiec a Realom Oviedo, priateľské vzťahy udržujeme s Chemnitzom a jedným slovenským klubom. Všetci nás aktívne podporujú aj na hokeji.

Okrem ultras aktivít ste aktívni aj na chuliganskej scéne?
Áno, vieme pomerať sily s inými klubmi doma aj v zahraničí. Chuligánske aktivity však nikdy neprenášame na hokejové štadióny, keďže tam je iný typ fanúšikov, ktorí o takéto konfrontácie nemajú záujem. Iste, nejaké „zbieranie suvenírov“ tu vždy bolo, je aj bude, ale sú to skôr mladí nezbedníci, určite sa do takýchto aktivít nezapája chuligánka, ani jadro ultras známe z futbalu, ako to niekedy býva prezentované.

Aké sú vaše najbližšie ciele ako ultras?
Najbližší cieľ je rozbaliť to v play off, zapĺňať štadión a vypredať ho ešte častejšie ako minulú sezónu. Vtedy vo finále padol Ticketportal a lístky sa do pol hodiny stratili. Teraz to dáme dúfam do 15 minút. Ale nie, určite nejaké prezentácie, ktoré budú opäť hodné najsilnejšieho klubu s najvyššími ambíciami, aby sme chalanov konečne dotlačili do tej extraligy. No a keď nie…. tak nie, svet sa nezrúti, ďalšiu sezónu budeme aj tak ešte lepší. Mínus to bude jedine pre prvoligové kluby, lebo zasa budeme valcovať ich štadióny.

Využívate sociálne siete na svoju propagáciu?
A kto nie? Určite sme ale aktívnejší ako v minulosti, keďže aj napriek tomu, že máme svoj názor na tento moderný výdobytok doby, musíme uznať, že sociálne siete hýbu spoločnosťou a aj vďaka nim stále rastieme. Facebook a IG sú najaktívnejšie informačné kanály. Ale ostávame verný aj starému dobrému webu.

Ako by vyzeral rebríček TOP 3 táborov na hokejovej mape Slovenska podľa vás?
Ak nerátame nás, tak potom po fanúšikovskej stránke Nitra, Spišská Nová Ves a Senica.

Na posledných dvoch zápasoch našej reprezentácie vo Zvolene vytvorili domáci ultras aktívny kotol a odprezentované boli aj dve chorea. Aký je váš vzťah k reprezentácii a čo by ste povedali na myšlienku repre zmieru a vytvorenia spoločného kotla na zápasoch hokejovej reprezentácie?
Zatiaľ sme sa na túto tému nerozprávali, keďže neprišiel žiadny podnet od žiadneho tábora. Určite by to však stálo aspoň za diskusiu.

Otázky od UM fanúšikov:

Kebyže že sa vám podarí postúpiť tento rok do extraligy, koho by ste vnímali ako najväčsieho rivala?
Jednoznačne Nitru. Vždy tam boli zaujímavé výjazdy, zaplnený štadión. Hneď sa fandí inak, keď sa máme s kým porovnávať.

Kebyže sa otvorí sever na futbale, začali by ste tam chodiť?
Momentálne nie. Sever nie je jediný kameň úrazu.

Vrátite sa niekedy na futbal?
K futbalu sa viac nebudeme vyjadrovať.

Foto: Ultras Žilina, Vlci Žilina


um wear

Pridaj komentár